Facebook Instagram

Tygencyklopedi


A

Acetat:

Acetat framställs av naturliga råvaror (bomull) genom torrspinning. Acetat är också känt som cuproseid eller konstgjord silke. Till skillnad från helt syntetisk polyester (som framställs av petroleum) kan acetat absorbera fukt och släppa ut den i luften. Klädtyger av acetat är andningsbara, lättskötta och veckfria.


Andningsförmåga:

Med andningsförmåga avses ett tygs förmåga att släppa ut vattenånga. RET-värdet (Resistance to Evaporating Heat Transfer) anger hur stort motstånd tyget har mot vattenånga. Ju lägre RET-värde, desto bättre andningsförmåga.

RET 0-6: extremt ventilerande

RET 6-13: särskilt ventilerande

RET 13-20: tillfredsställande andningsförmåga

RET 20 +: otillfredsställande vattenångpermeabilitet.


B

Beläggning:

Beläggning av tyger innebär att ett plastskikt appliceras på ett textilt substrat för att ändra substratets egenskaper (t.ex. vattentäthet, nötningsbeständighet, känsla osv.). Vanliga beläggningar är PVC-, akryl- och TPU-beläggningar.


C

Changeant / Changant:

Växlande tyger ändrar sitt utseende beroende på ljusets infall och betraktningsvinkel på grund av olika färgade trådar i längs- och tvärgående riktning.


Coolmax®:

Coolmax®-tyger är kända för sin optimala fukttransport och mycket goda andningsförmåga tack vare sin speciella fiberstruktur. Fukt (svett, vattenånga...) transporteras till tygets yta och kan därför avdunsta särskilt snabbt. Coolmax®-tyger håller svalka, torkar snabbt, andas, är lätta och går att tvätta i maskin. 


Cordura®:

Cordura® är ett särskilt robust och slitstarkt polyamidtyg. Vid tillverkningen av Cordura® spinns de skurna polyamidfibrerna på nytt och vävs sedan.


D

Damast:

Damast är ett tyg med ett invävt mönster. Mönstret skapas vanligtvis genom att växla olika satinvävar.


Denim:

Jeansväv i twillväv. 


dtex:

Tex-värdet bestämmer finheten hos fibrer och garn (mtex, dtex, ktex). Ju högre tex-tal, desto grövre är garnet eller fibern.


E

EN471 / EN ISO 20471:

EuroNorm för fluorescerande färger.


F

Fleece:

Nonwovens är tyger som består av fibrer som håller ihop. Icke-vävda tyger används oftast som isolerings- eller stoppningsmaterial.


Funktionellt tyg/funktionell textil:

Funktionella textilier är tyger, vävda eller stickade tyger som har ett funktionellt mervärde (t.ex. vindtät, vattentät, andningsbar, värmereglerande, smutsavvisande, elastisk, lättskött, värmande/avkylande osv.)


G

Gabardin:

Gabardine är ett särskilt slätt och tätt tyg med ett brant diagonalt mönster som skapas av twillväven.


Gore-Tex®:

Gore-Tex®️ är ett varumärke som tillhör W. L. Gore & Associates. Under detta varumärke tillverkas membrantyger med klimatmembran, som är idealiska för utomhuskläder av alla slag tack vare sina vind-, vattentäta och andningsbara egenskaper.


H


I

Indanthren®-färgning:

Indanthren är ett syntetiskt framställt färgämne. Tyger som färgats med Indanthren-färgämnen har utmärkt beständighet mot tvätt, kokning, ljus, väder och klor.


J

Jacquard:

Jacquards är tyger med konstnärligt vävda mönster.


K 

kbA och kbT:

kbA står för kontrollerad ekologisk odling. I ekologiskt jordbruk är det förbjudet att använda kemiska gödningsmedel, avlövningsmedel och syntetiska bekämpningsmedel. Dessutom måste jorden ha använts utan kemikalier i tre år. Odlingen sker i blandad odling och växelbruk. Den obehandlade bomullen har därför en mycket låg allergipotential och är skonsam mot huden.

kbT står för kontrollerad ekologisk djurhållning. Detta är alltid fallet när ullen kommer från djur som har fötts upp på ett ekologiskt sätt och hålls i harmoni med naturen.


L

Loden:

Loden är ett slitstarkt ulltyg. Loden bearbetas ofta vidare till valloden (se "valloden").


M

Mikrofibrer:

Mikrofibrer är ett samlingsbegrepp för fibrer vars finhet är mindre än 1 dtex.

Bomull: 1,5 - 2,5 dtex

Ny ull: 3- 6 dtex


N

Nylon:

Nylon är handelsnamnet för en syntetisk fiber av polyamid.


O

Oeko-Tex®:

Oeko-Tex är ett test- och certifieringssystem för fibrer, garn, tyger och textila slutprodukter.

Oeko-Tex® Standard 100: testad för skadliga ämnen

Oeko-Tex® Standard 1000: miljövänlig produktionsanläggning

Oeko-Tex® Standard 100plus: produkter från miljövänlig produktion som har testats med avseende på skadliga ämnen.


P

Picqué:

Picqué är ett tyg med växelvis upphöjda och fördjupade områden.


PVC-beläggning:

Plastskikt på tygets baksida som ändrar tygets egenskaper (vattentät, vindtät...).


Q

Quilt:

Ett täcke är en mångsidig dekorativ filt som vanligtvis består av tre lager: framsida, mellanlägg (fleece, ull, syntetmaterial...) och undersida.


R

Ripstop:

Ripstop-tyger vävs med en speciell teknik och är särskilt tåliga mot revor. Lite tjockare trådar integreras med jämna mellanrum i det annars tunnare tyget och skapar en boxstruktur. Detta resulterar i ett mycket bra stabilitetsförhållande och hög rivningsbeständighet.


S

Slitstyrka:

Tygs slitstyrka mäts med Martindale-metoden. Slitaget av ett tyg simuleras genom att ett prov av det tyg som ska testas gnids mot ett standardulltyg. Slitagetalet för dessa så kallade nötningsturer mäts. Ju fler turer, desto mer slitstark är tyget.

10 000 nötningscykler: för privata hushåll, liten användning.

15 000 nötningscykler: för privata hushåll, regelbunden användning.

20 000 nötningscykler: för offentliga miljöer, regelbunden användning

30 000 rubs: för offentliga miljöer med intensiv användning.

40 000 nötningscykler: för offentliga miljöer, mycket tung användning.


Softshell:

Softshell består ofta av två eller tre laminerade lager tyg. Det yttre skiktet består vanligtvis av ett motståndskraftigt material som ligger över klimatmembranet på insidan. Membranet är en tunn ånggenomsläpplig film som gör textilen vind- och vattentät och andningsbar. Det inre skiktet är vanligtvis ett fodermaterial (micro fleece, teddy...).


Spandex:

Spandex är ett samlingsnamn för elastiska trådar som ger vävda och stickade tyger elasticitet och motståndskraft. Tyg med spandexinnehåll är också mindre känsliga för veckning. 


T

Taft:

Taffeta är ett glänsande, slätt tyg av silke eller syntetiska fibrer som oftast används som foder för plagg.


Teddy:

Plysch med en lång stående hög.


TPU:

TPU står för "termoplastisk polyuretan" - en plast som kan deformeras plastiskt när värme tillförs.


Twillväv:

Twillväv (även kallad twill) är en grundläggande väv för vävda tyger. Det mest kända tyget i twillväv är jeansväven i denim. Twillvävningar känns igen på den diagonala kammen.


U


V 

Vävd päls:

Vävda pälsar är vävda imitationer av päls.


Vichy-kontroll:

En Vichy-kontroll är en kubformad, tvåfärgad blockkontroll.


W 

Whalkloden / Promenad:

Fullingvävnader är vävda textilier vars yta filtas genom fulling (tryckning, komprimering, pressning i varma, sura bad).


X


Y


Z

Z-foder:

En Z-liner är ett lager som ligger mellan yttermaterialet och fodret på ett plagg. Vanligtvis används membran eller membrantyg som Z-liner.