Innehåll: 1.4 m² (267,85 kr / 1 m²)
Innehåll: 1.34 m² (233,57 kr / 1 m²)
Innehåll: 1.52 m² (156,57 kr / 1 m²)
Innehåll: 1.42 m² (176,05 kr / 1 m²)
Innehåll: 1.8 m² (138,33 kr / 1 m²)
Innehåll: 1.5 m² (125,33 kr / 1 m²)
Innehåll: 1.5 m² (166,67 kr / 1 m²)
Innehåll: 1.54 m² (80,52 kr / 1 m²)
Innehåll: 1.54 m² (162,26 kr / 1 m²)
Innehåll: 1.58 m² (78,48 kr / 1 m²)
Ulltyger per meter
Vem drömmer inte om en mysig filt eller en fin kappa av värmande ull? I århundraden har denna naturprodukt lovordats för sina egenskaper och sitt utseende i en mängd olika utföranden.
Därför hittar du ett brett utbud av ullhalsdukar, ull till kappor och kokt ull i olika färger och vikter. Om du inte hittar det du letar efter, kontakta våra tygkonsulter så gör vi vårt bästa för att hitta det perfekta tyget för dig!
Ullfibrernas ursprung
De animaliska fibrerna erhålls under fårklippningen. För detta ändamål klipps fåren med klippmaskiner, vilket bör resultera i en helt sammanhängande ullmantel (ullfleece). Ullen sorteras sedan och tilldelas specifika kvalitetszoner.
Därefter avlägsnas ullfett (lanolin), smuts och grader under en skonsam tvättprocess. Vid behov kan vegetabiliska föroreningar avlägsnas genom karbonisering.
I det sista steget spinns ullfibrerna till garn. Antingen produceras släta, fina garner med kamgarnsspinnprocessen eller grövre, mer voluminösa garner med kardspinnprocessen.
Garnerna används sedan för att väva, sticka eller mangla en mängd olika ulltyger.
Förutom rena ulltyger berikas garnerna ibland med syntetfibrer för att uppnå förbättrade egenskaper när det gäller skötsel, nötningsbeständighet och filtningskänslighet. Ullens goda egenskaper fortsätter att dominera så länge ullinnehållet är minst 50%.
Viktiga egenskaper
Ulltyger har olika isolerande egenskaper beroende på garnernas vikt och krampning. Finare, slätare kamgarner har färre luftfickor och ger sämre värmeisolering (Cool Wool). De voluminösa kardade garnerna isolerar och värmer däremot mycket bra på grund av många luftinneslutningar; det är till exempel tyger som velour eller walkloden.
I regel är ulltyger (beroende på finhetsgrad) särskilt mjuka och därmed mycket behagliga att bära mot huden. Den mjukaste ullen kommer för övrigt från merinofår.
Ull kan absorbera upp till 30% av sin egen vikt i ångliknande fukt utan att tyget känns fuktigt (hygroskopiskt). Kroppsvätskor som svett binds kemiskt och neutraliseras på så sätt. På grund av den ständiga fuktabsorptionen blir tyget knappt laddat. Vatten i droppform absorberas endast långsamt av ullen (hydrofob).
Inspiration för ditt nästa sömnadsprojekt i ull
- Plagg som byxor, kjolar, klänningar, jackor, rockar, västar eller tröjor
- Accessoarer som halsdukar, sjalar, mössor eller handskar
- Varma underkläder
- Filtar
- Gardiner eller draperier
Instruktioner för skötsel
Ull har mycket goda självrengörande egenskaper, så innan du tvättar din kappa för hand kan du prova att hänga ut den i den friska luften i några timmar. Den obehagliga lukten kommer att försvinna helt av sig själv!
Om en tvätt är nödvändig rekommenderar vi en kall handtvätt med speciellt ulltvättmedel.
Rena ylletyger får inte torkas i torktumlare. Ullfibrernas töjbarhet ökar ännu mer när de är våta, så tyget bör torkas liggande för att skydda det från deformation.
Strykningen får inte vara varm (1 poäng strykning) och görs bäst med ånga eller en fuktig trasa. Kemtvätt är möjlig med perkloretylen. Tyget bör inte blekas.
I enskilda fall är det dock alltid viktigt att följa skötselanvisningarna för respektive plagg eller tyg, eftersom efterbehandling, olika bearbetningsmetoder eller blandgarn kan leda till olika skötselkrav.